čtvrtek 28. března 2013

RE ~ Hunger Games: Aréna smrti


Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Autor: Suzanne Collins
Díl: 1
Počet stran: 328
Vydání: 2010, Fragment
Zakoupit můžete zde.



Anotace
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.
Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

~~~~~~~~~~~~~~~

Jak už víte z recenze, z každého kraje jsou vybráni dívka a chlapec, kteří bojují na život a na smrt v rozlehlé venkovní aréně, které může zahrnovat všechno od žhavé pouště po zmrzlou pustinu.
Proč? Hladové hry se pořádají jako trest za vzpouru třinácti krajů proti Kapitolu, hlavnímu městu Panemu. Dvanáct krajů bylo poraženo, třináctý byl vyhlazen. Také jako připomínka, že Temné dny nesmějí nikdy přijít znovu.
Z dvanáctého kraje je vybrána Primulie Everdeenová, mladší sestra Katniss Everdeenové. Prim je pro Katniss hodně důležitá. Po smrti jejich otce se Katniss o Prim a jejich matku stará. Chodí za plot do lesa pro jídlo. Zvěř střílí lukem a šípy, které měl poschovávané po lese jejich otec. Sbírá bobule, vyhrabává kořínky nebo sbírá různé rostliny. Některé léčivé rostliny pro matku. V lese tráví chvíle s Hurikánem, jejím přítelem do kterého je zřejmě zamilovaná. To ale pozná až později. Katnis se přihlásí jako dobrovolník, aby Prim zachránila. Z řad chlapců je vybrán Peeta Melark. Chlapec, který kdysi Katniss a její rodině zachránil život i když mu za to hrozil výprask. Chvíli po otcově smrti neměli co jíst a Katniss chodila po městě a hledala jídlo. Na kost promočená, zoufalá že nic nesehnala a šíleně hladová seděla opřená o strom za pekárnou.V tom se ozval z pekárny nějaký šramot a hluk a ze dveří vyšel Peeta se třemi  spálenými bochníky chleba. Měl je dát prasatům, protože by je neprodali, se dvěma tak učinil a jeden hodil Katniss. Teď měli bojovat proti sobě.
A podle čeho jsou vybráni splátci? Každé dítě, od 12 do 18 let, má lísek ve skleněné kouli ze které se losuje. Ve 12 letech je v kouli lístek s jejich jménem jednou, ve 13 dvakrát a takhle to postupuje až do 18 let. Od 12 let si také můžete zažádat o oblázky. Za každý oblázek je zajištěn skrovný přísun obilí a oleje pro jednu osobu. Katniss byla ve 12 letech zapsána v losovací kouli čtyřikrát. Jendou proto, že musela a třikrát za oblázky aby měla přísun obilí a oleje pro sebe, Prim a matku.

Do arény se dostáváme až na 138 straně (z 328). Do té doby poznáme hlavní hrdinku Katniss, život ve Dvanáctém kraji, vylosování splátců, přepravu splátců do Kapitolu. Dále také trénování a předvádění před porotci jejich dovedností, nějaké zkrášlovací úpravy před vystupováním před lidmi a poznáme život v Kapitolu. Což je naprostý opak oproti životu v nejen Dvanáctém kraji.
Katniss se snaží co nejvíce přežít. Což se jí daří. Spojí se s jednou dívkou z jedenáctého kraje. Nakonec tráví docela dost času i s Peeteou.

O Knize jako celku
Děj netáhne, ale není ani uspěchaný. Snad všechny informace, které jsem v knize dostali nebyli zbytečné a navazovali na ně další informace. Nijak se mi nevybavuje, že by něco chybělo. byli chvíle, kdy jsem se u HG smála jako blázen i takové, kdy jsem plakala jako malé dítě. Prvně mě trochu zaráželi jména jako např Hurikán, ale i na to jsem si zvykla. Možná mě trochu zarazilo, že poslední list v knize je text děje. Informace, které bývají vzadu jsou zde vepředu. Asi to ničemu nevadí, snad jen že kdyby byli vzadu, vypadalo by to lépe. Celkové shrnutí? Je to něco úžasného!

10 z 10 bodů
Zdroje
Obrázky - deviantart.com


4 komentáře:

  1. Super kniha, film sem zatim ještě neviděl, ale snad si na něj najdu čas co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film byl také suprový ;) Viděla jsem ho hned po dočtení prvního dílu. A později, při čtení druhého a třetího dílu moje fantazie pracovala mnohem lépe. ;)

      Vymazat
  2. První díl je naprosto super, viděl jsem i film a taky byl
    skvělej :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář =)