pátek 12. dubna 2013

RE ~ Hunger Games: Síla vzdoru

Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Autor: Suzanne Collins
Díl: 3
Počet stran: 342
Vydání: 2012, Fragment
Zakoupit můžete zde.



Anotace
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...
Předchozí díly: Hunger Games - Aréna smrti, Hunger Games - Vražedná pomsta.

~~~~~~~~~~

Pokračování mých milovaných Hunger Games...
Po nečekaném ukončení Hladových her, vyzvedlo vznášelo povstalců Katniss z arény. Poté ji odvezli do Třináctého kraje. Do kraje vybodovaném v podzemí, o kterém Kapitol šířil po celém Panemu, že je zničený. Povstalcům se podařilo z arény zachránit pouze Katniss, jejich nastávajícího reprodrozda. Aby Katniss přijala nabídku stát se reprodrozdem, položila Coinové - starostce Třináctého kraje, několik podmínek. Starostka musela samozřejmě slíbit, že podmínky dodrží. V jedné z podmínek si Katniss přála navštívit Dvanáctý kraj, svůj domov. Chtěla chodit s Hurikánem na lov, na povrch, do lesů, tam, kde se oba cítili volní. Také si přála, aby byli ušetřeny životy všech kdo přežili Hladové hry a  jsou zavřeni přímo ve Třináctce nebo jsou zajati v Kapitolu. Včetně Peety.
Haimytch, Diod, Hurikán, samozřejmě i Katniss a další lidé z Třináctky se pokoušejí vymyslet, jak se dostat do Kapitolu, aby dovedli všechny vězněné, které chce Katniss ochránit. Když se vrátí z úspěšně splněné záchrany a Katniss chce vítat Peetu, jenže jeho reakci nečekal. Peetu Kapitol změnil. Hodně změnil. A lidé z Třináctky ho chtějí zase vrátit do starých kolejí, jen nikdo neví, zda se to povede a zda je to vůbec možné.
Oběšencova píseň
Do Katnissiných podmínek spadala taková, že zabije Snowa. Společně se skupinou dalších vojáků se Katniss vydává do Kapitolu. Tam na ně však čeká spousta pastí, které musí buď překonat nebo nějak jinak obejít. Některé mají zaznačené v mapě, ale postupně objevují že jich tam hodně chybí.
Když se dostanou až ke Snowovi, povstalci obsadí Kapitol tak je Snow odsouzen smrti. Čeká ho veřejná poprava a jak Coinová slíbila, smrtelnou ránu má zasadit Katniss. Jenže když už má na Snowa namířeno, dojde jí, kdo je skutečným problémem a tu osobu také popravuje jediným šípem, přímo do srdce. Snow není od smrti osvobozen, udusí se vlastní krví. Katniss je prohlášena za duševně chorou a zproštěna viny. Pošlou ji do Dvanáctého kraje, do jejího domu, který dostala po výhře jejích prvních Hladových her. Topí se ve smutku (..a já byla smutná s ní).
Co Peeta a Hurikán? Prim a matka obou dívek?

*****

Síla vzdoru se mi líbila nejvíce ze všech tří dílů. Všichni se postupně hodně změnily.
Peeta mě ve třetím dílu hodně vytáčel, občas i miláček Hurikán.
Katniss se také hodně změnila. Líbilo se mi to zapálení do jejího úkolu, aby zabila Snowa a že nakonec přišla na to, kdo je tím problémem a provedla proti tomu určitá opatření. Naopak mě štvala jak si zahrávala s city obou chlapců a sama nevěděla, kterého by opravdu chtěla.
Z malé Prim se stala dívka, která by se ráda stala lékařkou. Dokázala se postavit problémům čelem a stala se Katniss oporou. Stala se z ní mnohem rozumnější, dospělejší dívka, než ta, kterou byla.
Hurikán si musel připustit, že Katniss nebude jeho dívkou. Pro její ochranu by udělal cokoliv, stejně jako předtím.
Oblíbila jsem si Haymitche. Jeho hlášky jsou neskutečné. Dík tomu, že ve Třináctém kraji měli alkohol zamčený a určený pouze k lékařským účelům, stal se z něj úplně jiný člověk.

Emoce jely v plném proudu. Nechyběl smích ani slzy. Snad bych nenašla ani chviličky, kdy bych se nudila. Všechny řádky jsem hltala a s napětím čekala jak to bude dál. Trochu mě mrzí, že je to konec Hunger Games, protože se mi celý ten nápad moc líbil. Doufala jsem v jiný konec i když bylo jasné, jak to dopadne. Nebo spíše s kým bude Katniss. Dokonce i epilog mě dostal...

10 z 10 bodů
Strašně se těším na druhý díl filmu, který se chystá. Bude určitě úžasný!

Zdroj
Obrázky - google.com
                 - weheartit.com ( mnou upravené - text)
                 - vlastní fotografie

4 komentáře:

  1. Krasna recenze. naprosto se vsim souhlasim a hlavne epilog byl famozni :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ze třetího dílu HG jsem byla trošku zklamaná.. čekala jsem asi něco víc nebo něco lepšího, protože první dva díly mě úplně dostaly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší byla Aréna smrti. Ale celá série byla skvělá! =)

      Vymazat

Děkuji za komentář =)