pondělí 20. května 2013

RE ~ Drakie: Útěk



K zakoupení: Drakie: Útěk
Díl: 2
Autor: Sophie Jordan
Počet stran: 264
Vydání: 2012, COOBOO



Anotace
Jacinda vyzradila tajemství svého drakijského kmene, aby zachránila chlapce, kterého miluje. Převtělila se kvůli němu před lidmi, a tak porušila jedno z nejpřísněji dodržovaných pravidel. Teď se ale musí ke kmeni vrátit, s vědomím, že Willa možná už nikdy neuvidí. Will má zastřenou paměť a jeho vzpomínky na onu osudnou noc a slib, který Jacindě dal, jsou zřejmě ty tam. Za své prohřešky a za to, že z drakijského města utekla, ale hlavně proto, že se zamilovala do lovce draků, Jacinda přichází o výsadní postavení i o nejlepší kamarádku Azurku. Cítí se strašně osamělá a začíná pochybovat o tom, jestli přece jen nedělá chybu, když se vzpírá kmenovým pravidlům, a jestli by se jim neměla nakonec podrobit. Přesto se upíná k naději, že na ni Will úplně nezapomněl, najde ji a zase budou spolu. Může se její přání splnit a bude schopná případně s Willem odejít a všeho se vzdát?

~~~~~~~~~~

První díl nás seznámil s drakii a všemi důležitými postavami. Byl to vlastně takový rozjezd pro dvojku, která krásně navazuje. Na konci prvního dílu se Jassinda pro záchranu Willa, toho Willa kterého tolik miluje, přeměnila před lovci. Z toho důvodu musí odjet a Cassian ji i s matkou a dvojčetem Tamrou vezl zpět ke kmeni, odkud utekli. Do cesty se jim postaví lovci, ale před těmi je ochrání nová mlhotvorka, nejdůležitější drakie pro kmen.
Po návratu ke kmeni to nemá Jassinda jednoduché. Všichni se na ni dívají skrz prsty, protože ohrozila kmen. Za to ponese následky. Ani to jí nezabrání, aby zapomněla na Willa. Dal jí přece slib. Přemýšlí, jestli si ho Will ještě pamatuje a jestli ho dodrží. Ani to jí ale nezabrání, aby jí myšlenky utíkaly ke Cassianovi. Celou dobu měla za to, že ji chce jen proto, že je tak vzácná drakie. Drakie, které dští oheň. Postupem času se ale začíná ukazovat, že to není tak, jak si myslela.

Zatímco první díl se odehrával hlavně mimo kmen, ve druhém se do kmene naopak podíváme více. Dozvíme se o něm poměrně hodně nových informací. Jak to mají se školou a různými zákony. Také si přiblížíme sňatek v kmeni, nebo jak to probíhá před létáním. Nechybí ani více Tamry.

Do prvního dílu Drakie jsem se zamilovala, nebudu lhát. A ten, dalo by se říci uzavřený, tak i napínavý konec... Takže bylo jasné, že si musím přečíst i druhý, děj se co děj. Rozhodně toho nelituji. Jak jsem řekla, jednička byl jen rozjezd, ve dvojce už bylo o poznání více živo. Tolik věcí co se odehrálo, s čím se musela Jassinda vypořádat. Už od prvních stránek se čtenář nenudí. Skvěle se střídají chvíle, kdy Jassinda jen tak "nudně" přemýšlí s akčnějšími scénami. Nechybí ani napětí a překvapení. Pánů je tam víc než dost na jednu dívku, takže neschází ani romantické scénky. Kdo Útěk již četl, asi mi dá za pravdu, že jste mnohokrát  domýšlely a odhadovali příběh dopředu a pak to tak bylo. Ani to mi nevadilo. Sophie Jordanová napsala obě knihy velice čtivě. Listuje stránku za stránkou až najednou bum, není čím listovat a pak si jen říkáte, kde máte pokračování toho zatraceně napínavého konce?

Suma sumárum, Útěk byl povedený. Troufnu si říct, že víc jak první díl. Nenapadá mě nic, co bych měla knize vytknout, snad jen ta předvídatelnost by mohla někomu vadit. Mě ne. Mě se kniha četla velice dobře, žádné zbytečně složitá slova, příběh měl spád. Nevybavuji si ani část, kde bych se vyloženě nudila. Konec opět napínavý, proto můžete počítat s další recenzí na třetí díl, který zatím bohužel nemám. Ale bude. A bude brzo!

10 z 10 bodů

2 komentáře:

  1. Tiež sa mi to páčilo viac ako 1. diel, aj keď hodnotenie som dala rovnaké 8) Je to zaujímavá séria a stojí za to si ju prečítať 8)
    3ka bola skvelým záverom 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím že to je skvělá série a s třetím dílem neprovokuj, ještě ho nemám =( =D

      Vymazat

Děkuji za komentář =)